Kulinarne święto #wGdyni
Sobota (29.07) w Gdyni upłynęła pod znakiem kulinarnego święta. Mieszkańcy i turyści mogli rozsmakować się w dobrej kuchni przy akompaniamencie bandu Marcin Stefaniak Jazz Trio. Wszystko to za sprawą 6. edycji festiwalu street food „Kulinarna Świętojańska”. W tym roku wydarzenie odbyło się pod hasłem „Różnorodność”.
„Kulinarna Świętojańska” to wydarzenie, na które czekali wszyscy foodies. W sobotę, 29 lipca jedna z najbardziej znanych ulic handlowo-usługowych w Gdyni – Świętojańska (na odcinku pomiędzy ulicami Wybickiego a Żwirki i Wigury) zamieniła się w deptak pełen smaków z całego świata. A to wszystko za sprawą tutejszych restauratorów, których w tym roku było około 30.
To wydarzenie, które ma otwierać mieszkańców i turystów na nowe smaki, a także promować lokale oferujące najlepsze jedzenie w naszym mieście. Daje też szansę na skosztowanie potraw kuchni świata i zapoznanie się z najnowszymi trendami kulinarnymi.
W sobotę zebranych gości ze sceny przywitali Jakub Ubych, wiceprzewodniczący Rady Miasta Gdyni oraz kuratorzy tegorocznej odsłony „Kulinarnej Świętojańskiej”.
– „Kulinarna Świętojańska” to już gdyńska tradycja. Jest taki dzień, w którym zamykamy ul. Świętojańską i oddajemy ją w ręce tych, którzy potrafią zaczarować nas smakami. Dzisiaj nie liczymy kalorii, zresztą trudno by było, ponieważ na wielu stanowiskach są przysmaki, które znajdziemy tylko dzisiaj, bo to specjalnie przygotowane eksperymenty kulinarne. Po to, abyśmy mogli poznać i skosztować czegoś nowego – mówi Jakub Ubych, wiceprzewodniczący Rady Miasta Gdyni.
– Uwielbiam „Kulinarną Świętojańską”! Bo wszyscy najlepsi z najlepszych z Gdyni mogą tutaj prezentować swoje dzieła sztuki. Można ich spróbować na miejscu albo zabrać ze sobą do domu – dodaje Diana Volokhowa z cukierni „Więcej!”.
Uczestnicy wydarzenia mieli niepowtarzalną okazję, aby poznać doskonałą ofertę gdyńskich lokali w promocyjnych cenach. Skosztować nie tylko słodkości, ale również kuchni bogatej w ryby oraz dań z różnych stron świata, w tym np. paelli – tradycyjnej hiszpańskiej potrawy z ryżu oraz owoców morza.
Paella w wykonaniu mistrzów kuchni z firmy „Amarel” (Delikatesy Gadus), fot. Mirosław Pieślak
Podczas pokazów gotowania na żywo, uczestnikom rąbka tajemnicy swojego warsztatu uchylili: Przemysław Woźny z „Searcle Gdynia”, Diana Volokhowa z cukierni „Więcej!”, Malika Szyc-Juchnowicz z restauracji „Malika” oraz Savun Chea i Marcin Kamrowski z „Lolo Thaijolo”.
Bieg Kelnerów i atrakcje dla najmłodszych
Fot. Mirosław Pieślak
Jednym z głównych punktów festiwalu jak zawsze był tradycyjny Bieg Kelnerów. Odbył się on w trzech kategoriach: profesjonalnej, amatorskiej i dla dzieci.
Profesjonaliści i amatorzy biegli, trzymając tace z butelką i kieliszkiem wypełnionym wodą. Natomiast dzieci zamiast szkła dostały papierowe kubki.
Zwycięzcy biegu profesjonalistów otrzymali: voucher od firmy Gadus, voucher do ekologicznej i rzemieślniczej kuchni „Prowiant”, miesięczny, dwutygodniowy lub tygodniowy karnet do siłowni Saturn Fitness w Gdyni, zestaw gadżetów gdyńskich, zestaw miodów od firmy „Miody Kaliny”, voucher od Viva La Pizza oraz podwójne zaproszenie do Gdyńskiego Centrum Filmowego.
Z kolei zwycięzcy biegu amatorów dostali: voucher od firmy Gadus, voucher do ekologicznej i rzemieślniczej kuchni „Prowiant”, miesięczny, dwutygodniowy lub tygodniowy karnet do siłowni Saturn Fitness w Gdyni, zestaw gadżetów gdyńskich, zestaw miodów od firmy „Miody Kaliny”, voucher od Viva La Pizza oraz podwójne zaproszenie do Gdyńskiego Centrum Filmowego.
Nagrodą dla dzieci były: zaproszenie do Centrum Nauki Experyment, voucher do ekologicznej i rzemieślniczej kuchni „Prowiant”, zestaw gdyńskich gadżetów, maskotka-poduszka ryba od firmy Gadus, zaproszenie do Akwarium Gdyńskiego oraz zaproszenie do Gdyńskiego Centrum Filmowego.
W programie wydarzenia nie zabrakło też konkursów opartych na historii kulinarnej Gdyni. Najmłodszym uczestnikom atrakcje zapewniło Centrum Nauki Experyment, a wszystkim czas umiliła muzyka w wykonaniu bandu Marcin Stefaniak Jazz Trio.